Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • citromlé
  • 1 vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 1,5 kg reszelt párolt alma
  • ízlés szerint cukor vagy méz
  • 1 mk. őrölt fahéj

Elkészítése:

Az almát lereszeltem,fedő alatt egy lábasban megpároltam,kihűtöttem, a többi hozzávalókkal összekevertem. A lisztet a sütőporral, porcukorral összekevertem, a margarinnal elmorzsoltam.

Hozzáadtam a tejfölt ,a vaníliás cukrot és annyi citromlével összegyúrtam, hogy könnyen sodorható tésztát kapjak.
A tésztát megfeleztem. Tepsi nagyságúra sodortam. 25×39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem az egyik tésztalapot.
Megszórtam egy kevés darált dióval és tölteléket rátettem, elsimítottam. A tészta másik felét egy kicsit nagyobbra sodortam,hagytam az egy soros rácsozáshoz. A másik fele tésztalappal lefedtem.

Kristálycukros vízzel lekentem. A megmaradt tésztából, derelye vágóval csíkokat vágtam és a tetejére tettem. A csíkokat is lekentem cukros vízzel, majd enyhén kristálycukorral megszórtam.

180 fokra melegített sütőben megsütöttem. A sütés vége felé alufóliával lefedtem, hogy a teteje meg ne égjen.