Almás kelt csodakifli recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 4 nagy alma
- 1 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 ek étkezési búzadara
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.
Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál puhább lesz a végeredmény.
Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ez alatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk.
Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és adunk még hozzá búzadarát, ami még felszívja a maradék nedvesség, hogy a tészta ne ázzon el.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk. Hagyjuk letakarva még további 10 percet pihenni.
Majd az egyik bucit leheletnyi liszttel megszórt felületen kör alakúra és kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. 4 egyforma cikkre vágjuk.
A cikkeken, a kör közepére eső felén ejtünk négy darab kb. 3 cm-es vágást. A kiflik szélesebb oldalára teszünk egy púpos evőkanálnyi alma tölteléket.
Ezután ráhajtjuk a tészta szélét, amit az ujjunkkal kicsit lenyomkodunk.
Majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk. A hajtás részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ahol letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp:
Nagyon kedvelem a kelt tésztát, legyen az sós vagy édes. Gyakran készül kifli, hol hagyományos, hol töltött. Most pár fonnyadtabb almát akartam eltüntetni, ezért is került bele a négy gyümölcs. Kellemesen puha, foszlós a tésztája, ami még másnap sem száraz. Kiváló reggeli vagy uzsonna, de a gyerekeknek is csomagolhatjuk az iskolai dobozba.