Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás kelt csodakifli recept

Almás kelt csodakifli
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 1 csapott kk só
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 10 dkg margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelékhez:

    • 4 nagy alma
    • 1 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 tk fahéj
    • 1 ek étkezési búzadara

    Továbbá:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.

    Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.

    Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál puhább lesz a végeredmény.

    Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    Ez alatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk.

    Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és adunk még hozzá búzadarát, ami még felszívja a maradék nedvesség, hogy a tészta ne ázzon el.

    A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk. Hagyjuk letakarva még további 10 percet pihenni.

    Majd az egyik bucit leheletnyi liszttel megszórt felületen kör alakúra és kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. 4 egyforma cikkre vágjuk.

    A cikkeken, a kör közepére eső felén ejtünk négy darab kb. 3 cm-es vágást. A kiflik szélesebb oldalára teszünk egy púpos evőkanálnyi alma tölteléket.

    Ezután ráhajtjuk a tészta szélét, amit az ujjunkkal kicsit lenyomkodunk.

    Majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk. A hajtás részt alulra fordítjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ahol letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.

    Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.

    180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Tipp:

    Nagyon kedvelem a kelt tésztát, legyen az sós vagy édes. Gyakran készül kifli, hol hagyományos, hol töltött. Most pár fonnyadtabb almát akartam eltüntetni, ezért is került bele a négy gyümölcs. Kellemesen puha, foszlós a tésztája, ami még másnap sem száraz. Kiváló reggeli vagy uzsonna, de a gyerekeknek is csomagolhatjuk az iskolai dobozba.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá