Almás kelt csodakifli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 4 nagy alma
  • 1 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek étkezési búzadara

Továbbá:

  • 1 tojás lekenni

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.

Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.

Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál puhább lesz a végeredmény.

Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ez alatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk.

Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és adunk még hozzá búzadarát, ami még felszívja a maradék nedvesség, hogy a tészta ne ázzon el.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk. Hagyjuk letakarva még további 10 percet pihenni.

Majd az egyik bucit leheletnyi liszttel megszórt felületen kör alakúra és kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. 4 egyforma cikkre vágjuk.

A cikkeken, a kör közepére eső felén ejtünk négy darab kb. 3 cm-es vágást. A kiflik szélesebb oldalára teszünk egy púpos evőkanálnyi alma tölteléket.

Ezután ráhajtjuk a tészta szélét, amit az ujjunkkal kicsit lenyomkodunk.

Majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk. A hajtás részt alulra fordítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ahol letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.

Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.

180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp:

Nagyon kedvelem a kelt tésztát, legyen az sós vagy édes. Gyakran készül kifli, hol hagyományos, hol töltött. Most pár fonnyadtabb almát akartam eltüntetni, ezért is került bele a négy gyümölcs. Kellemesen puha, foszlós a tésztája, ami még másnap sem száraz. Kiváló reggeli vagy uzsonna, de a gyerekeknek is csomagolhatjuk az iskolai dobozba.