Álarcfánk recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 2 púpos ek porcukor
- 2 közepes egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 csapott ek tejföl
- 2 ek likőr (ha nincs, jó a rum vagy pálinka)
- kb. 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, de nem forró vajat, a tejfölt és a likőrt. Jól összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Egy papírból vágjuk ki az álarc formát.
Serpenyőben olajat hevítünk.
A fánk tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3-5 mm vastagra. Ráhelyezzük a papírból készített formát, és körbevágjuk a tésztát kívül, és a szemek helyénél is.
A fánkokat a forró olajba téve mindkét oldalán szép pirosra sütjük. (Figyeljük, mert gyorsan sül!)
Papírtörlőre szedve hagyjuk az olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk
Tipp:
Hogy mit meg nem tesz az ember lánya a gyerekeiért? Álarc formájú fánkot süt. Mert próbálja érdekessé, kívánatossá tenni az amúgy is rossz étvágyú gyerekek étkezését. Egy laktató gulyáslevest ezért érdemes minél gyorsabban bekanalazni, hogy már mártogathassák is a házi sárgabarack lekvárba a porcukros édességet.
Megéri pepecselni vele? Mindenképpen ;-)