Álarcfánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 púpos ek porcukor
  • 2 közepes egész tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csapott ek tejföl
  • 2 ek likőr (ha nincs, jó a rum vagy pálinka)
  • kb. 4 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, de nem forró vajat, a tejfölt és a likőrt. Jól összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.

Egy papírból vágjuk ki az álarc formát.

Serpenyőben olajat hevítünk.

A fánk tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3-5 mm vastagra. Ráhelyezzük a papírból készített formát, és körbevágjuk a tésztát kívül, és a szemek helyénél is.

A fánkokat a forró olajba téve mindkét oldalán szép pirosra sütjük. (Figyeljük, mert gyorsan sül!)

Papírtörlőre szedve hagyjuk az olajat lecsepegni.

Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk

Tipp:

Hogy mit meg nem tesz az ember lánya a gyerekeiért? Álarc formájú fánkot süt. Mert próbálja érdekessé, kívánatossá tenni az amúgy is rossz étvágyú gyerekek étkezését. Egy laktató gulyáslevest ezért érdemes minél gyorsabban bekanalazni, hogy már mártogathassák is a házi sárgabarack lekvárba a porcukros édességet.
Megéri pepecselni vele? Mindenképpen ;-)