Pacalpörkölt marhahússal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Abáláshoz:
- 2 kg marhapacal
- 3 babérlevél
- 1 kk szemes bors
- 1 ek só
Továbbá:
- 2 kg marhalábszár
- 5 nagyobb vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 10 gerezd fokhagyma
- 0,5 üveg natúr lecsó
- 6 dl száraz vörösbor
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 tk morzsolt majoránna
- 1 kk őrölt bors
- 3 babérlevél
- 1 ek só
Tálaláshoz:
- 2 kg burgonya
- 1 kk egész kömény
- 1 tk só
Elkészítése:
A pacalt mossuk meg nagyon alaposan, majd tegyük egy fazékba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Tegyünk a vízbe babérlevelet, szemes borsot és sót. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön, lefedve így főzzük (abáljuk) 1 órán át. Az abált pacalt emeljük ki a vízből egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk fel kb. 5 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra.
Amíg abáljuk a pacalt, mossuk meg a marhahúst is alaposan és tisztítsuk meg (vágjuk le róla a faggyúdarabokat), majd vágjuk diónyi méretű kockákra.
Egy lábasban felhevítjük a zsírt, majd rádobjuk az apróra kockázott vöröshagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a lecsót, a fűszerpaprikát és a fűszereket. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük 1 liter vízzel és felforraljuk. Ha forr, takarékra vesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott pacalt és a felkockázott marhahúst. Hozzáöntjük a vörösbort. Összekeverjük, és ha úgy érezzük, hogy kevés a lé alatta, akkor kevés vizet adhatunk még hozzá. Újraforraljuk, majd takarékon, lefedve 2,5 órán át főzzük. Időnként keverjük át, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, ízesítsük még, és pótoljuk az elfőtt folyadékot vízzel.
A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk. Egy edénybe tesszük és felöntjük bőven vízzel. Megszórjuk köménymaggal, sóval, és puhára főzzük. Leszűrjük, és ezzel kínáljuk az elkészült marhahúsos pacalpörköltet.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »