Pacalpörkölt marhahússal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Abáláshoz:
- 2 kg marhapacal
- 3 babérlevél
- 1 kk szemes bors
- 1 ek só
Továbbá:
- 2 kg marhalábszár
- 5 nagyobb vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 10 gerezd fokhagyma
- 0,5 üveg natúr lecsó
- 6 dl száraz vörösbor
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 tk morzsolt majoránna
- 1 kk őrölt bors
- 3 babérlevél
- 1 ek só
Tálaláshoz:
- 2 kg burgonya
- 1 kk egész kömény
- 1 tk só
Elkészítése:
A pacalt mossuk meg nagyon alaposan, majd tegyük egy fazékba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Tegyünk a vízbe babérlevelet, szemes borsot és sót. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön, lefedve így főzzük (abáljuk) 1 órán át. Az abált pacalt emeljük ki a vízből egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk fel kb. 5 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra.
Amíg abáljuk a pacalt, mossuk meg a marhahúst is alaposan és tisztítsuk meg (vágjuk le róla a faggyúdarabokat), majd vágjuk diónyi méretű kockákra.
Egy lábasban felhevítjük a zsírt, majd rádobjuk az apróra kockázott vöröshagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a lecsót, a fűszerpaprikát és a fűszereket. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük 1 liter vízzel és felforraljuk. Ha forr, takarékra vesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott pacalt és a felkockázott marhahúst. Hozzáöntjük a vörösbort. Összekeverjük, és ha úgy érezzük, hogy kevés a lé alatta, akkor kevés vizet adhatunk még hozzá. Újraforraljuk, majd takarékon, lefedve 2,5 órán át főzzük. Időnként keverjük át, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, ízesítsük még, és pótoljuk az elfőtt folyadékot vízzel.
A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk. Egy edénybe tesszük és felöntjük bőven vízzel. Megszórjuk köménymaggal, sóval, és puhára főzzük. Leszűrjük, és ezzel kínáljuk az elkészült marhahúsos pacalpörköltet.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »

