Minden jóval töltött hústekercsek recept
Hozzávalók:
- 8 nagy szelet borjúhús (kb 15 cm hosszúak)
- 2 dl tejföl
- 1,5 dl reszelt torma
- fél rúd füstölt házi kolbász vagy csípős kolbász
- 200 g füstölt szalonna
- 1 doboz natúr háromszög sajt
- 4 szál savanyított erős paprika (ha nem akarjuk csípősre, akkor savanyított)
- só, bors, ételízesítő
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítése:
Először felszeleteljük a töltelék hozzávalóit. A kolbászból kb 1 cm vastag és 1 cm széles csíkokat szelünk, amelyeknek hosszúsága akkora, mint a hússzeleteké. A szalonnát szintén vékony csíkokra vágjuk, vékonyabbakra, mint a kolbászt. Végül a savanyított erős paprikát is felszeljük csíkokra, de ha valaki jobban szereti a csípőset, akkor beletehet 1-1 egész paprikát is a tekercsbe. Ha a nem csípős verziót készítjük, savanyított uborkából vágunk megfelelő méretű csíkokat és ezt használjuk a paprika helyett. A háromszög sajtot szintén felszelhetjük előre.
A nagyobb szelet húsokat alaposan kiklopfoljuk, hogy vékonyak legyenek, majd befűszerezzük sóval, borssal és ételízesítővel. A tejfölt és a tormát kikeverjük és megkenjük vele a hússzeleteket, nagyjából fél cm vastagon. A megkent szeletekre helyezzük a kolbász, szalonna, paprika/uborka és a sajt szeleteket, majd felgöngyöljük a húst. Hogy a tekercsek ne essenek szét, duplán panírozzuk be őket, tehát a megszokott liszt, tojás, zsemlemorzsa után még egyszer forgassuk bele őket tojásba és zsemlemorzsába.
A bolti zsemlemorzsa helyett jobb, ha a régi kenyeret vagy kiflit ledaráljuk és ezt használjuk. Bő olajban, hirtelen kisütjük a szeleteket, gyorsan átsülnek. Fogyaszthatjuk melegen, de hidegen is ugyanolyan finomak.
Mivel a húsoknak a sok finomságtól elég intenzív ízük lesz, mellé valamilyen egyszerű saláta a legjobb. Én zöldsaláta leveleit szoktam leáztatni ecet, víz és kevés cukor keverékében, majd ezt meglocsolom hígított tejföllel.