Csáky rostélyos recept
Hozzávalók:
- 80 dkg marha rostélyos
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 ek zsír
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 3 fej vöröshagyma ( 1 fej a lecsóhoz)
- 2 gerezd fokhagyma
- 30-40 dkg lecsó (idényben 30dkg paprika, 20 dkg paradicsom )
- 1 tk őrölt pirospaprika
- őrölt bors
- só
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis pohár tejföl (20%)
- 2 ek liszt
Elkészítése:
A rostélyosokat egyenletes vastagságúra szeleteljük, mindkét oldalát klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk.
A szalonnát kivesszük, félretesszük
A zsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, egy kicsit pirítjuk vele, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát.
Ezzel is pirítjuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és állandó keverés mellett készre sütjük
Télen kész lecsót használhatunk.
Ezután ráöntjük az elhabart tojásokat, és addig sütjük, amíg besűrűsödik. A rostélyosokra, a tölteléket egyenletesen elosztjuk, elkenjük, feltekerjük őket. Vékony zsineggel átkötözzük.
A felgöngyölt rostélyosokat 2 ek felhevített zsírban mindkét oldalukat elősütjük, átszedjük egy megfelelő nagyságú lábosba és lefedjük. Majd a zsírban az apróra vágott hagymát sütjük, ebbe vágjuk a fokhagymát.
Megszórjuk pirospaprikával, bele daraboljuk a paprikát, paradicsomot elkeverjük és egy kevés vízzel fölengedjük. Ráöntjük a rostélyosokra. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk, ha szükséges sózzuk. Amikor már majdnem megfőtt a rostélyosokat kivesszük a levéből, a zsineget lefejtjük róluk.
A levet tejfölös habarással besűrítjük, a rostélyosokat visszatesszük a mártásba és 5-10 perc alatt összefőzzük. Vajas galuskával kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!
Sztori: Csáky Sándornak, a magyar konyhaművészet nagy ikonjának életét, munkásságát nem kívánom méltatni, azt már megtették sokan. A tanítványai által, a tiszteletére készített ételt én is megpróbáltam. Sikerült, azóta a család kedvence!