Zsályás borkrémleves recept
Hozzávalók:
- 5 dl édes fehér bor
- 3 dl víz
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 csillagánizs
- 1 cm-es fahéj
- 1 marék friss zsályavirág
- 2-3 zsályalevél
Elkészítése:
A zsályavirágokat csipkedjük le a szárról úgy, hogy a szár részéből ne maradjon rajta. (Én megfogtam a pici virágot és egy mozdulattal kihúztam.)
A zsályaleveleket vágjuk fel apróra.
A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a csillagánizst és a fahéjat. Főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.
A tojássárgákat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a keményítővel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró boros keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve sűrítsük be 1-2 perc alatt.
A levest ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a lecsipkedett virágokat és az apróra vágott levél felét. Keverjük alaposan össze.
Ezután tegyük az edényt hideg vízbe, majd hűtsük le a levest teljesen.
Tálalás előtt merjük a levest pl. pohárba, majd szórjuk meg a maradék zsályalevéllel és úgy kínáljuk.