Zsályás borkrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 dl édes fehér bor
  • 3 dl víz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 csillagánizs
  • 1 cm-es fahéj
  • 1 marék friss zsályavirág
  • 2-3 zsályalevél

Elkészítése:

A zsályavirágokat csipkedjük le a szárról úgy, hogy a szár részéből ne maradjon rajta. (Én megfogtam a pici virágot és egy mozdulattal kihúztam.)

A zsályaleveleket vágjuk fel apróra.

A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a csillagánizst és a fahéjat. Főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.

A tojássárgákat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a keményítővel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró boros keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve sűrítsük be 1-2 perc alatt.

A levest ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a lecsipkedett virágokat és az apróra vágott levél felét. Keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük az edényt hideg vízbe, majd hűtsük le a levest teljesen.

Tálalás előtt merjük a levest pl. pohárba, majd szórjuk meg a maradék zsályalevéllel és úgy kínáljuk.