Zöldségleves petrezselymes grízgombóccal recept
Hozzávalók:
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 1 kisebb zsenge karalábé
- 1 kisebb zeller fele
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kisebb paprika
- 3 közepes krumpli
- 1 tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 púpos tk házi készítésű darált pirospaprika
- 1 leveskocka
Gombóchoz:
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 21 tk búzadara
- 1 kk só
- 1 kisebb csokor friss petrezselyemlevél
- 1 leveskocka
Elkészítése:
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A répát, a petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágjuk. A krumpli kivételével minden zöldséget egy fazékban feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockát, a pirospaprikát, az egész paprikát és a vöröshagymát.
Egy közepes edényben felteszünk vizet főni 1 leveskockával.A petrezselyemlevelet megmossuk, és apróra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét keményre verjük.
A sárgáját hozzáadva is kicsit tovább verjük, majd fokozatosan beleszórjuk a búzadarát, közben kavargatjuk. Legvégül beleforgatjuk a petrezselyemlevelet. Természetesen a búzadara mennyisége attól függ, hogy mekkorák a tojások és a gombócok alapanyaga ne legyen túl kemény, de túl híg sem.
Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor beletesszük a krumplit. A forró leveskockás vízbe mártunk egy teáskanalat és egyesével beleszaggatjuk a gombócokat. A legutolsó vízbe kerülésétől számítva kb. 20 perc alatt puhára főnek. Ez természetesen változhat a gombócok méretétől is.
A puha gombócokat kiszedjük a főzővízből és a meleg levessel együtt kínáljuk. Tálalás előtt az egész hagymát és paprikát érdemes a levesből eltávolítani.