Tésztás zöldségleves májas gombócokkal recept
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 ek olaj
- 6 nagyobb krumpli
- 1 közepes fej karalábé
- 2 nagy szál petrezselyem
- 3 nagy szál sárgarépa
- 5 dkg zabkocka tészta
- 1 tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 tk házi ételízesítő (vagy 1 leveskocka)
- 1 tk házi darált paprika
- 1 tk fűszerpaprika
Gombóckákhoz:
- 2 kis doboz májkrém
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 púpos ek liszt
- 3 ek zsemlemorzsa
- 1 csapott kk só
- 0,3 kk őrölt bors
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 1-2 ek olaj
Elkészítése:
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A krumplit, a karalábét apró kockára vágjuk, a petrezselymet felkarikázzuk, a sárgarépát fél karikára vágjuk, a vöröshagymát apró kockára vágjuk.
Utóbbit egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a répát, zöldséget és karalábét átforgatjuk rajta.
Felengedjük vízzel (ezt most nem mértem le), majd ízesítjük a fűszerekkel.
Lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a golyócskákhoz a májkrémet, a tojással, liszttel, zsemlemorzsával és a fűszerekkel, meg az olajjal simára keverjük.
A leveshez adjuk a krumplit, majd a masszából pici adagokat veszünk, két tenyerünk között apró golyókat sodrunk, majd a levesbe engedjük. Beleszórjuk a tésztát is.
A májas gombóckák addigra szépen megpuhulnak, mire a krumpli is megfő.
Ha szükséges, még ízesítjük sóval. Melegen kínáljuk.
Tipp:
Az oviban volt hasonló leves és a gyerek kérte, hogy én is készítsek valami hasonlót. Bár én még egy kevés tésztával is gazdagítottam, de így is finom lett. Gyors, egyszerű és nem szükséges hozzá sok alapanyag. Természetesen az apró golyókat kanalazták ki belőle a leghamarabb :-)