Tejfölös krumplileves kolbásszal recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek finomliszt
- 1 szál zellerzöld
- 1 paprika
- 5-6 dl sonka főzőlé
- 1 szál füstölt kolbász
- 2 dl tejföl
- só
Elkészítése:
A sonka főzőlevéből készített krumplilevesnek nincs párja. A sonka főzőlevét 6-7 dl-enként lefagyasztva tárolom, ehhez a leveshez is ezt használtam.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megdinszteljük a zsíron, majd megszórjuk liszttel.
Állandóan kavargatva világosra pirítjuk, félrehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott krumplit, és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a sonkalét (ha fagyos, megvárjuk még felolvad), szükség szerint sózzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt kolbászt, a paprikát és zellerzöldet.
Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Végül belekeverjük a tejfölt, úgy hogy a forró levesből 1-2 merőkanállal a tejfölhöz merünk, simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe. Összeforraljuk és tálalunk.