Tejfölös csalánkrémleves recept

Hozzávalók:
- 1 csokor zsenge csalán
- 1 kisebb póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 krumpli
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 2 zöldségleveskocka
- 2-3 ek olaj
- 2 dl tejföl
- 1 l víz
Elkészítése:
A csalánleveleket csipkedjük le a száráról, majd mossuk meg, és csepegtessük le. (Lehetőleg kesztyűben végezzük el, mert különben a csalán összecsípi a kezünket.)
A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a krumplit pucoljuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.
Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már üveges a hagyma, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a krumplit is. Keverjük alaposan össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, és öntsük fel a vízzel.
Ezután forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de forralni már nem kell.
Tipp:
amíg fő a leves, készíthetünk hozzá tojásmetéltet a következő módon: egy tojást üssünk bele egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, és villával verjük fel alaposan. Ezután egy palacsintasütőben forrósítsunk fel egy teáskanál olajat, öntsük bele a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd csavarjuk, és ízlés szerint szeleteljük fel. (Én két tojásból készítettem, és külön sütöttem meg mindegyiket.)
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd adjuk hozzá a tojásmetéltet, és úgy kínáljuk.
A tejfölös csalánkrémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 5 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »
A legjobb házias egytálételek – húsimádóknak és zöldségkedvelőknek
Amikor kevés az időd, de valami igazán laktatót szeretnél főzni, az egytálé
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »