Tejfölös csalánkrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Tejfölös csalánkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 csokor zsenge csalán
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 krumpli
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2-3 ek olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 l víz

Elkészítése:

A csalánleveleket csipkedjük le a száráról, majd mossuk meg, és csepegtessük le. (Lehetőleg kesztyűben végezzük el, mert különben a csalán összecsípi a kezünket.)

A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a krumplit pucoljuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már üveges a hagyma, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a krumplit is. Keverjük alaposan össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, és öntsük fel a vízzel.

Ezután forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de forralni már nem kell.

Tipp:

amíg fő a leves, készíthetünk hozzá tojásmetéltet a következő módon: egy tojást üssünk bele egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, és villával verjük fel alaposan. Ezután egy palacsintasütőben forrósítsunk fel egy teáskanál olajat, öntsük bele a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd csavarjuk, és ízlés szerint szeleteljük fel. (Én két tojásból készítettem, és külön sütöttem meg mindegyiket.)

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd adjuk hozzá a tojásmetéltet, és úgy kínáljuk.