Spárgakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 cs spárga
- 2 db lisztes burgonya
- 5 dkg vaj
- 0,5 l tej
- 0,5 l víz
- 1 dl főzőtejszín
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb babérlevél
- 1 ág friss rozmaringlevél
- 1 kisebb citrom frissen facsart leve
- 1 kk cukor
- só
- bors
- 4 ek tökmagolaj
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, és nagyjából 1,5-2 cm darabokra vagdossuk. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk.
Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk.
Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket.
Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadjuk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.