Spárgakrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 cs spárga
  • 2 db lisztes burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 l tej
  • 0,5 l víz
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb babérlevél
  • 1 ág friss rozmaringlevél
  • 1 kisebb citrom frissen facsart leve
  • 1 kk cukor
  • bors
  • 4 ek tökmagolaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, és nagyjából 1,5-2 cm darabokra vagdossuk. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk.

Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk.

Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket.

Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadjuk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.