Sárgaborsó-krémleves sonkával recept
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 vöröshagyma
- só
- 5 dl sonka főzőlé
- 5 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek olívaolaj
Tálaláshoz:
- füstölt, főtt sonka
Elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és pároljuk üvegesre.
Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett sárgaborsót. Keverjük össze, és öntsük fel a sonka főzőlevével és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, hogy a borsószemek teljesen megpuhuljanak, és már kezdjenek szétfőni.
Amikor a borsó már puhára főtt, állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez a tejszínt, és forraljuk fel, majd zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell.
Az előzőleg megfőzött, és kihűtött füstölt sonkát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tegyük félre tálalásig. (Maradék húsvéti sonkát is felhasználhatjuk.)
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk rá az előzőleg feldarabolt sonkából, és úgy kínáljuk.
A sárgaborsó-krémleves sonkával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 5 g