Salátaleves húsgombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej saláta
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált hús (sertés comb)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- 1 húsleveskocka
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 2 dl tejföl
- 1 tk liszt
- 2-3 ek olaj
- víz
Elkészítése:
A salátát szedjük leveleire, majd alaposan mossuk meg. Ízlés szerint tépkedjük a leveleket kisebb darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra.
A darált húst tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, szerecsendióval, majd adjuk hozzá az egész tojást és a zsemlemorzsát. Ezután jó alaposan gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi nagyságú gombócokat.
Egy edényben kezdjük el felhevíteni az olajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kisebb darabokra csipkedett salátaleveleket is. Alaposan keverjük össze, és addig pároljuk, amíg a saláta kicsit összeesik.
Ekkor öntsük fel vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, tegyük bele a húsleveskockát, és az előzőleg elkészített húsgombócokat.
Hagyjuk, hogy felforrjon, majd a hőfokot mérsékelve főzzük a gombócokat puhára.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk bele a forrásban lévő levesbe. Óvatosan keverjük össze, majd forraljuk ki, és pár percig még szép lassan főzzük tovább.
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá sajttal megszórt, pirított kiflit.