Pulykacsorba recept
Hozzávalók:
- 500 g pulyka apróhús
- 2 szál sárgarépa kis kockákra vágva
- 1 szál petrezselyemgyökér tisztítva és kockákra vágva
- 1 kisebb karalábé tisztítva és hasábokra vágva
- 1 maréknyi zöldbab (fagyasztott is lehet)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 maréknyi savanyú káposzta
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kisebb lestyán levél
- 1 kisebb méretű csípős paprika
- 10 dkg gomba szeletelve
- csipet só és bors
- 200 g főzőtejszín vagy tejföl
- kevés tejföl és csípős paprika a tálaláshoz
- 1 ek zsír
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva tovább pirítjuk, majd sózzuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik és kéreg keletkezik rajta. Hozzáadjuk a vékony karikára vagy kockára vágott répát, a zöldséget, karalábét, valamint a zöldbabot, az előzőleg felvágott savanyú káposztát, majd felöntjük meleg vízzel. Ha van esetleg hús alaplé, azzal még jobb! Sózzuk, borsozzuk, kevés csípős paprikát tehetünk hozzá ízlés szerint és fedő alatt addig főzzük, míg minden összetevő meg nem puhul.
Ekkor hozzáadjuk a zöld fűszereket is apróra vágva. A lestyánnal bánjunk óvatosan, mert kellemes, de erőteljes íze van! A szeletelt gombát is hozzáadjuk.
A főzőléből kicsit kivéve hozzáadjuk a főzőtejszínhez, csomómentesre elkeverjük, majd a levesbe öntjük és felforraljuk.
Tipp:
A csorba gyűjtőfogalom, levest jelent. Eredetileg korpaciberével savanyítják, de más savanyító anyaggal, citrommal, ecettel, savanyú káposztával is készülhet.
Tálalásnál, mint ahogy Erdélyben mindenhol, tejfölt és csípős paprikát kínálnak hozzá külön, amivel mindenki kedve szerint ízesítheti.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »


