Pontyhalászlé recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg pontyfilé
- 1 kg halfej és farokrész
- 30 dkg belsőség (ikra, haltej, máj, stb.)
- 2 nagy vöröshagyma
- 3 ek fűszerpaprika
- 1 db csili paprika (elhagyható
- só
Elkészítése:
A pontyfiléket beirdalom, azaz a szálkákra merőlegesen éles késsel 2-3 mm-ként bevagdosom. Ügyelve, hogy csak a szálkát vágjam át, a bőrét ne, így a szeletek egyben maradnak.
Amikor 3 cm-t beirdaltam levágom a szeletet. Ezt addig folytatom, míg végig nem érek az egész halon. A szeleteket besózom, és felhasználásig hűtőbe teszem.
A halfejeket és farokrészeket 2 liter vízben felteszem főni, beleteszem a félfőre vágott vöröshagymát, a csilipaprikát, a sót, és egy órán keresztül lassú tűzön főzöm. Ha megfőtt, a fejek és a farokrészek csontjait kidobom, és a lefőtt húst és hagymát a lével együtt átpasszírozom.
A leszűrt lét egy másik fazékba rakom, megszórom fűszerpaprikával, beleteszem az előkészített halszeleteket, halbelsőséget, az elfőtt víz mennyiséget pótolom. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzöm, amíg a halszeletek megpuhulnak.
Forrón tálalom, friss kenyeret kínálok mellé.
A pontyhalászlé kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 3 g