Pappa al pomodorro – Toszkán paradicsomleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 2 – 3 szelet száraz kenyér felkockázva (az eredeti receptben rozskenyeret használnak, én saját sütésű bagettből csináltam, amiből egy felet direkt hagytam enyhén megszáradni)
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kis marék bazsalikom, és petrezselyem levél
- kevés frissen őrölt bors
- só
- csilipehely, vagy csilipor ízlés szerint
- 2 kanál extra szűz olíva olaj
- 1 kanál vörösborecet
- 1 dl száraz fehérbor
- Tálaláskor pecorino toscano (reszelhető juhsajt) vagy parmigiano (parmezán) reszelhető rá, de a bazsalikomlevél is jól mutat rajta.
Elkészítése:
A paradicsomokat bevágtam kereszt alakban, forró vízbe mártottam, majd kihűtve a héját lehúztam. A kocsányát is kivágtam. A hagymát nagyon apró kockákra vágtam, a fokhagymát kés lapjával összetörtem, majd feldaraboltam. Olívaolajon megpároltam a hagymát, és hozzáadtam a fokhagymát is.
Enyhén megsóztam, majd belekerült a hámozott paradicsom. Öntöttem hozzá 1 dl. száraz fehérbort. Így főztem keveset, majd a fakanállal szétnyomtam a paradicsomokat. Hozzátettem a kockákra vágott bagettet, kevés vörösborecetet, (almaecet is jó hozzá) és frissen őrölt borsot. Kevés csilipelyhet is tettem bele.
Mikor a kenyér is pépesedni kezdett, a tépkedett bazsalikom, és petrezselyem zöld is hozzákerült. Adhattam volna hozzá vizet, hogy levesnek tűnjön, de mivel minden általam látott képen hasonló volt az állaga, én is darabos, mártás jellegűre hagytam.
Néhány kavarás után, hideg vizes fürdőbe tettem, hogy a továbbfőzést leállítsam.
Megkóstoltam így is, de az igazi több órás hűtőszekrényben történő pihenés után lett. Tálaláskor kevés félretett kenyérkockát, extra szűz olíva olajat tettem rá, valamint sajtot reszeltem tetejére. Az eredeti recept szerint pecorino (toszkán juhsajt) vagy parmigiano (parmezán) reszelhető rá.
A parmezánt, ne tévesszük össze azzal a por alakú valamivel, amit pizzafeltétként lehet kapni!
Tipp:
Ne leves, inkább darabos mártás jellegű ételre számítsatok! Ez a Toszkán szegények egytálétele volt, és ma is kedvelt körükben.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »