Növendék csorba recept
Hozzávalók:
- 500 g borjúszegy
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1/2 karalábé
- 1 maréknyi zöldbab (fagyasztott is lehet)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kevés savanyú káposztalé
- 1 kisebb lestyán levél
- 1 csipet só és bors
- 3 kanál tejföl
Elkészítése:
A csorba levest jelent. A csorbaleves kifejezés tehát nem helyes! Eredetileg, korpaciberével savanyítják, de más savanyító anyaggal, citrommal, ecettel, savanyú káposztával is készülhet. Romániában, kész savanyító port lehet kapni tasakban, borsnak magicnek hívják.
Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és megsózzuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst is, amit addig pirítunk, amíg ki nem fehéredik.
Beletesszük a kockákra vágott répát, a zöldséget, a karlábét és a zöldbabot is. Felöntjük vízzel, vagy ha van csont alaplével.
Sózzuk, borsozzuk, majd kevés csípős paprikát teszünk bele. Fedő alatt addig főzzük, amíg minden összetevő meg nem puhul.
Hozzáadunk egy kevés savanyú káposzta levet és beletesszük a lestyánt. Tehetünk bele tárkonyt is, ha van otthon.
A főzőléből egy kicsit kimerünk, majd a tejföllel csomómentesre keverjük, visszaöntjük a levesbe és újra forraljuk.
Erdélyben mindenhol kínálnak mellé tejfölt, és csípős paprikát is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

