Makói savanyú vágott leves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertés lapocka
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 0,5-1 kg burgonya
- 2 tk mustár
- 2 közepes babérlevél
- pirospaprika
- olaj
- só
- bors
- őrölt kömény
- 1 kisebb tv paprika
- 1 paradicsom
- 4 főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tejföl
- 1-2 gulyás-, vagy pörkölt kocka (opcionális)
Elkészítése:
A hagymát kockára vágjuk, sózzuk, és megpirítjuk az olajon. (Én a sót mindig a hagymánál teszem a pörkölt alapokba, mert úgy sűrűbb lesz.)
Rádobjuk a kockára vágott, megtisztított húst. Átforgatjuk, pirospaprikával fűszerezzük, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a darabolt, vagy reszelt fokhagymát.
Amikor már főztük egy rövid ideig, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, a mustárt, a köményt, és megborsozzuk, ill. teljesen felöntjük. Ha összeértek az ízek, kóstoljuk, szükség szerint ízesítjük.
Közben a tojásokat forró vízben 15 percig főzzük, hideg vízben kihűtjük. Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és készre főzzük.
Egy kevés levet kiveszünk, amiben elkeverjük a tejfölt, majd a többi leveshez keverjük. Pár pillanat múlva elzárjuk.
A megtisztított tojásokat a levesbe vágjuk ízlés szerinti darabokra vagy szeletekre.
A levest tálalás előtt pihentetjük kb. 10 percet. Ecettel és további tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Tipp:
Elkészítését bográcsban is javaslom! ;)