Makói savanyú vágott leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Makói savanyú vágott leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertés lapocka
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 0,5-1 kg burgonya
  • 2 tk mustár
  • 2 közepes babérlevél
  • pirospaprika
  • olaj
  • bors
  • őrölt kömény
  • 1 kisebb tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 4 főtt tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 gulyás-, vagy pörkölt kocka (opcionális)

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, sózzuk, és megpirítjuk az olajon. (Én a sót mindig a hagymánál teszem a pörkölt alapokba, mert úgy sűrűbb lesz.)

Rádobjuk a kockára vágott, megtisztított húst. Átforgatjuk, pirospaprikával fűszerezzük, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a darabolt, vagy reszelt fokhagymát.

Amikor már főztük egy rövid ideig, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, a mustárt, a köményt, és megborsozzuk, ill. teljesen felöntjük. Ha összeértek az ízek, kóstoljuk, szükség szerint ízesítjük.

Közben a tojásokat forró vízben 15 percig főzzük, hideg vízben kihűtjük. Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és készre főzzük.

Egy kevés levet kiveszünk, amiben elkeverjük a tejfölt, majd a többi leveshez keverjük. Pár pillanat múlva elzárjuk.

A megtisztított tojásokat a levesbe vágjuk ízlés szerinti darabokra vagy szeletekre.

A levest tálalás előtt pihentetjük kb. 10 percet. Ecettel és további tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat!

Tipp:

Elkészítését bográcsban is javaslom! ;)