Leves marhanyelvből recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- marhanyelv
- répa
- krumpli
- zeller
- só
- ételízesítő
Elkészítése:
A nyelvet feltesszük annyi vízben főni, ami ellepi. Kb 20-30 perc múlva lekapcsoljuk a gázt alatta, kivesszük a nyelvet és a rajta található réteget szépen levagdossuk. Minden fehér rész le legyen vágva, mert az nem ehető, vagy legalábbis nem ajánlatos megenni. Van aki sokkal tovább főzi, egy óráig, mert akkor a fehér réteg könnyen lefejthető a húsról. Ezzel azonban elveszítjük azokat az ízeket, melyek belefőnek a vízbe, mivel az első főzővizet ki kell önteni.
Ezután alaposan megmossuk a nyelvet és teljesen új, tiszta vízben feltesszük ismét főni. Innentől mindent úgy készítünk elő, mintha húslevest főznénk. Persze a főzési idő az sokszorosa egy sima húslevesének, mert minimum 4 órát rá kell számolni a főzésre.
Mivel a zöldségek főzési ideje sokkal kevesebb, így azokat kb 40-60 perccel a lekapcsolás előtt teszem bele a levesbe. Fűszerezni kb a főzés felénél szoktam a levest, mert megvárom, hogy a zöldségek és a hús ízesítse először azt.
A leves akkor jó, ha a nyelvbe könnyen belemegy a villa és ki is jön belőle. Én főzéskor annyi darab répát használok, ahányan vagyunk, krumpliból mindig egy-két darabbal többet teszek bele, mert mi pl a krumplit második fogásként a nyelvvel ettük meg. A nyelvet szépen felszeleteljük, ezt most apósom tette meg.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »


