Leves marhanyelvből

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • marhanyelv
  • répa
  • krumpli
  • zeller
  • ételízesítő

Elkészítése:

A nyelvet feltesszük annyi vízben főni, ami ellepi. Kb 20-30 perc múlva lekapcsoljuk a gázt alatta, kivesszük a nyelvet és a rajta található réteget szépen levagdossuk. Minden fehér rész le legyen vágva, mert az nem ehető, vagy legalábbis nem ajánlatos megenni. Van aki sokkal tovább főzi, egy óráig, mert akkor a fehér réteg könnyen lefejthető a húsról. Ezzel azonban elveszítjük azokat az ízeket, melyek belefőnek a vízbe, mivel az első főzővizet ki kell önteni.

Ezután alaposan megmossuk a nyelvet és teljesen új, tiszta vízben feltesszük ismét főni. Innentől mindent úgy készítünk elő, mintha húslevest főznénk. Persze a főzési idő az sokszorosa egy sima húslevesének, mert minimum 4 órát rá kell számolni a főzésre.

Mivel a zöldségek főzési ideje sokkal kevesebb, így azokat kb 40-60 perccel a lekapcsolás előtt teszem bele a levesbe. Fűszerezni kb a főzés felénél szoktam a levest, mert megvárom, hogy a zöldségek és a hús ízesítse először azt.

A leves akkor jó, ha a nyelvbe könnyen belemegy a villa és ki is jön belőle. Én főzéskor annyi darab répát használok, ahányan vagyunk, krumpliból mindig egy-két darabbal többet teszek bele, mert mi pl a krumplit második fogásként a nyelvvel ettük meg. A nyelvet szépen felszeleteljük, ezt most apósom tette meg.