Kínai erős – savanyú leves, kicsit magyarosan recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeaprólék
- 1/4 nagyobb zeller (250 g)
- 8 db sárgarépa (kb. 600 g)
- 2 szál petrezselyem, (200 g)
- 300 g csiperke, vagy fafül, esetleg laskagomba
- 4 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 200 g üvegtészta
- 3 ek keményítő vízben oldva
- 4 kk ételízesítő
- szemes bors (20 db)
- 2 kk szárított gyömbér
- 2 kk szárított csili
- 1 ek szójaszósz
- 2 ek almaecet
Elkészítése:
Az alaplé elkészítése:
A hús alaplé elkészítésével kezdtem. A csirke lába, nyaka, háta került a lébe. Két csirkéből egyszerre. Ez elegendő mennyiség volt, hogy hosszú lassú főzés során, kioldódjon belőle az aroma. Szemes borssal, és ételízesítővel tettem fel főni. Az ételízesítő tartalmazza a kínai sót, a nátrium glutamátot, ami minden “kínainak” elengedhetetlen tartozéka.
A leves elkészítése:
Addig elkészítettem a hozzávalókat. A zöldségféléket, zsülienre vágtam. Szép, egyenletes, vékony csíkokra. A negyed zellert, a két szál petrezselymet, nyolc szál répát, mind felvagdostam. A 4 fej hagymát is szépen csíkokra, a fokhagymát, a kés lapjával megnyomva, apróra vágtam.
A gombát is felcsíkoztam. Sajnos, nem sikerült fafül gombát szerezni, így sima csiperke került bele. A laskagomba is jó lett volna, de azért messzebb kellett volna menni. Higgyétek el, így is finom lett. Mikor minden fel volt szeletelve, öt tojást felütöttem és összekevertem. Kevés petrezselyem zöldet is kerestem hozzá a kertben.
Közben megfőtt a husi, nem szűrtem, hanem csak kiemeltem a megfőtt finomságokat, és rögtön ment bele a hagyma, a répa, a fokhagyma, a zeller, petrezselyem, a saját szárítású morzsolt csili, szárított gyömbér, kevés szója szósz, és főhetett tovább. Kevés ecetet is töltöttem hozzá.
Ezután beáztattam az üvegtésztát, és kevertem ki keményítőt vízzel.
Kb. fél óra fővés után, elég jól megpuhultak a zöldségek. Ezt mintavételezéssel állapítottam meg, és egyben megkóstoltam, az egész leves ízharmóniáját is. Mindent siketült elsőre eltalálnom, így csak azokat kellet hozzáadnom amik még hiányoztak.
A gomba következett, és újabb 5 perc után, belecsorgattam a felvert tojást, állandó kevergetés közben. Így, szépen oszlik el a levesben, és nem lesz csomós.
Belekerült a beáztatott tészta, és a vízzel kevert 3 evőkanál keményítő is. Gáz elzárva, mert a keményítőnek nincs szüksége főzésre. Elég a forró lével való érintkezése, a leves sűrítéséhez.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »

