Kapros-vargányás húsgombócleves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg darált sertéscomb
- 1 evőkanál jázminrizs
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyemgyökér
- egy pohár (1,5 dl) friss zöldborsó
- egy fél marék friss vargánya
- 2 db koktél paradicsom
- 3-4 szelet paprika
- 1 fej hagyma
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál rozsliszt, 1 teáskanál fehér liszt
- petrezselyemzöld
- egy csokor zöld kapor
- só
- bors
- 1 evőkanál olaj
- 1 diónyi vaj
Elkészítése:
A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, egy teáskanálnyi apróra vágott zöld kaporral, hozzáadjuk a megmosott rizst és jól összekeverjük, majd vizes kézzel kis húsgolyókat készítünk.
Egy fazékban vizet forralunk, beletesszük az egész hagymát , sózzuk. Amikor forr a víz belerakjuk a gombócokat. Közben egy teflonserpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a vajat, majd a karikára vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret és dinszteljük.
Két- három perc múlva beletesszük az apróra vágott vargányát, megfonnyasztjuk és rászórjuk a lisztkeveréket, ezzel jól megforgatjuk, majd felengedjük 2 dl hideg vízzel.
Amikor felforr hozzáöntjük a húsgombóchoz ( én ilyenkor kidobom az ízesítésre szánt hagymát a fazékból), majd fűszerezzük egy kis borssal, beleteszünk néhány paprika szeletet, koktél paradicsomot, valamint apróra vágott kaprot és petrezselyem zöldet.
Együtt főzzük, ameddig megpuhul a zöldség, a borsót csak a végén tesszük bele és készre főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a levesünkhöz, jól kiforraljuk, ha szükség utánaízesítünk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Vargánya helyett lehet használni szárított erdei gombát, vagy friss csiperkét.