Kakukkfüves paradicsomleves polentával recept
Hozzávalók:
Leveshez:
- 10 dkg sűrített paradicsom
- 1 ek kristálycukor (v. édesítő)
- 1 zöldségleves kocka
- 5 dl víz
- 1 ek mascarpone
- só
- őrölt bors
- worchester szósz
- kakukkfű
Polentához:
- 7 dkg kukoricadara
- 2,5 dl víz
- só
- őrölt bors
- 5 dkg sajt
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A sűrített paradicsomot és a vizet egy edénybe tesszük, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a zöldségleves kockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, worchester szószt, és a kakukkfüvet.
Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. (Közben ha szükséges, még utánaízesítjük.)
Amikor a leves készre főtt, állandó keverés mellett hozzáadjuk a mascarponét, és kézi habverővel simára keverjük. (Én mielőtt hozzáadtam a mascarponét, szűrőn átszűrtem, hogy még selymesebb legyen majd a leves.) Végül pedig tálalásig melegen tartjuk.
Polenta készítése:
A vizet felforraljuk 1 ek kukoricadarával és egy kevés sóval. Amikor már forr, állandó keverés mellett hozzáöntjük a maradék kukoricadarát, majd ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, és ha szükséges, még egy kevés sóval.
Lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, míg az edény alján keletkezett rétegtől elválik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajtot, és jó alaposan összekeverjük.
Levesszük a tűzről, és egy vágódeszkára borítjuk. Vizes késsel ízlés szerinti vastagságúra formázzuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerinti kockákra felvágjuk.
Egy teflon serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a feldarabolt polentát beletesszük, és pár perc alatt megpirítjuk, hogy szép színt kapjon.
Tálaláskor a levest tányérba szedjük, belehelyezünk néhány megpirított polenta kockát. (Ízlés szerint bazsalikommal is készíthetjük a levest, de a kakukkfű is nagyon jól illik a paradicsomhoz.)
A kakukkfüves paradicsomleves polentával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 6 g