Gyümölcsleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg alma
- 0,5 kg meggy
- 0,5 kg barack
- 1,5 liter víz
- csipet só
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 3 ek liszt
- 10 dkg cukor
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt fahéj
- 3-4 citromhéj darabka
- 1 ek citromlé
Elkészítése:
A gyümölcsöket megtisztítjuk, a meggyet kimagozzuk, az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk és kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A barackot szintén apró kockákra vágjuk.
Hideg vízben feltesszük főni. A citromhéjat, a csipet sót, a szegfűszeget és fahéjat hozzáadva forrásig melegítjük. Közben a tejszínnel és a tejföllel simára keverjük a cukrot és a lisztet. Amint felforrt a leves, a habarásban 4 dl forró gyümölcslevet elkeverünk, majd folytonos keveréssel a forró levesbe öntjük. Újraforrástól kb. 3 percig csendesen főzzük.
A citromhéjat főzés után vegyük ki a levesből. Behűtve kínáljuk.
Tipp:
Idény szerint változtathatjuk a gyümölcsöket, ami ribizli, egres, körte, cseresznye vagy sárgabarack is lehet aszerint, hogy ki mit szeret igazán.