Gyöngybableves füstölt csülökkel recept
Hozzávalók:
- 1 csésze gyöngybab (2,5 dl)
- 50 dkg csontos füstölt csülök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 nagy szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 5 közepes szem krumpli
- 1 tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 ek házi darált paprika
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 tk őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A babot egy pár órára beáztatjuk forró vízbe. A legjobb az, ha már előző este megtesszük.
A csülköt levágjuk a csontról, majd apró kockákra vágjuk. Bő vízben, fedő alatt a csonttal együtt megfőzzük (kb 3/4 óra), majd hozzáadjuk a babot. Fűszerezzük sóval, borssal és darált paprikával.
Amíg a levesünk fő, megtisztítjuk a zöldségeket. A krumplit kockákra, a répát és a petrezselymet karikákra vágjuk. Amikor már majdnem puha a bab és a csülök, hozzáadjuk a zöldségeket és egy egész fej megpucolt vöröshagymát.
A lisztet, megpirítjuk az olajon, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Pár evőkanál forró leveslével felhígítjuk, majd ha a zöldségek megpuhultak, folyamatos kevergetés mellett a leveshez adjuk és összeforraljuk.