Gyöngybableves füstölt csülökkel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csésze gyöngybab (2,5 dl)
  • 50 dkg csontos füstölt csülök
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 nagy szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 5 közepes szem krumpli
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 ek házi darált paprika
  • 2 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A babot egy pár órára beáztatjuk forró vízbe. A legjobb az, ha már előző este megtesszük.

A csülköt levágjuk a csontról, majd apró kockákra vágjuk. Bő  vízben, fedő alatt a csonttal együtt megfőzzük (kb 3/4 óra), majd hozzáadjuk a babot. Fűszerezzük sóval, borssal és darált paprikával.

Amíg a levesünk fő, megtisztítjuk a zöldségeket. A krumplit kockákra, a répát és a petrezselymet karikákra vágjuk. Amikor már majdnem puha a bab és a csülök, hozzáadjuk a zöldségeket és egy egész fej megpucolt vöröshagymát.

A lisztet, megpirítjuk az olajon, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Pár evőkanál forró leveslével felhígítjuk, majd ha a zöldségek megpuhultak, folyamatos kevergetés mellett a leveshez adjuk és összeforraljuk.