Gazdag csirkés leves bográcsban recept
Hozzávalók:
- 2 kisebb csirkemell filé
- 30 dkg füstölt-főtt tarja
- 5 dkg zabkocka tészta
- 1 doboz fehér bab konzerv
- 3 nagy szál sárgarépa
- 2 nagy szál petrezselyem
- 1 zsenge karalábé
- 6 közepes krumpli
- 2 közepes paradicsom
- 1 nagyobb fehér paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 0,8 dl olaj
- 2 púpos kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 kk fűszerpaprika
- 2 kk csemege paprikakrém
- 1 púpos kk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
- 2,5 l víz
Elkészítése:
A csirkét megmossuk és a tarjával együtt apróra kockázzuk.
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk, a hagymát apróra, a krumplit és a karalábét kisebb kockára vágjuk.
A paradicsomot és a paprikát kisebb darabokra vágjuk.
A bográcsban olajat forrósítunk, majd a hagymát üvegesre pároljuk rajta, majd a csirkét fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, tarját, sárgarépát, petrezselymet, karalábét és felengedjük vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel.
Ha már megpuhult a hús és majdnem a zöldségek is, akkor hozzáadjuk a krumplit is.
Amikor utóbbi is majdnem megfőtt, beleszórjuk a tésztát és az átöblített, lecsepegtetett babot.
Ha a tészta is puha, megkóstoljuk, mert lehet, hogy igényel még egy kevés sót vagy borsot, esetleg mindkettőt.
Melegen, friss kenyérrel kínáljuk.
Tipp:
A hétvégén ismét pokoli volt a hőség. El is döntöttük, hogy ismét elővesszük a bográcsot és nem melegítjük a lakást benti főzéssel. Egy nagyon tartalmas, csirkés, tarjás levest készítettünk.
Sokat gondolkodtam, hogy milyen nevet adjak neki, hisz bableves nem lehet, mert elég kevés bab került bele. Inkább a gulyásleveshez hajlik, de mégsem az. Egy szó, mint száz gazdag lett és nagyon finom. A bográcsban készült ételnek amúgy is van egy különleges íze. Párommal közösen főzőcskéztünk, talán ezért is esett olyan jól :-)
A gazdag csirkés leves bográcsban kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 2 g