Gazdag csirkés leves bográcsban

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gazdag csirkés leves bográcsban

Hozzávalók:

  • 2 kisebb csirkemell filé
  • 30 dkg füstölt-főtt tarja
  • 5 dkg zabkocka tészta
  • 1 doboz fehér bab konzerv
  • 3 nagy szál sárgarépa
  • 2 nagy szál petrezselyem
  • 1 zsenge karalábé
  • 6 közepes krumpli
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 nagyobb fehér paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 0,8 dl olaj
  • 2 púpos kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 2 kk csemege paprikakrém
  • 1 púpos kk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 2,5 l víz

Elkészítése:

A csirkét megmossuk és a tarjával együtt apróra kockázzuk.

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk, a hagymát apróra, a krumplit és a karalábét kisebb kockára vágjuk.

A paradicsomot és a paprikát kisebb darabokra vágjuk.
A bográcsban olajat forrósítunk, majd a hagymát üvegesre pároljuk rajta, majd a csirkét fehéredésig pirítjuk.

Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, tarját, sárgarépát, petrezselymet, karalábét és felengedjük vízzel.

Ízesítjük a fűszerekkel.

Ha már megpuhult a hús és majdnem a zöldségek is, akkor hozzáadjuk a krumplit is.

Amikor utóbbi is majdnem megfőtt, beleszórjuk a tésztát és az átöblített, lecsepegtetett babot.

Ha a tészta is puha, megkóstoljuk, mert lehet, hogy igényel még egy kevés sót vagy borsot, esetleg mindkettőt.

Melegen, friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

A hétvégén ismét pokoli volt a hőség. El is döntöttük, hogy ismét elővesszük a bográcsot és nem melegítjük a lakást benti főzéssel. Egy nagyon tartalmas, csirkés, tarjás levest készítettünk.

Sokat gondolkodtam, hogy milyen nevet adjak neki, hisz bableves nem lehet, mert elég kevés bab került bele. Inkább a gulyásleveshez hajlik, de mégsem az. Egy szó, mint száz gazdag lett és nagyon finom. A bográcsban készült ételnek amúgy is van egy különleges íze. Párommal közösen főzőcskéztünk, talán ezért is esett olyan jól :-)