Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fehérbableves füstölt csülökkel recept

Fehérbableves füstölt csülökkel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg füstölt csülök
    • 40 dkg sertéslapocka
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 2 ek olaj
    • 4 szál sárgarépa
    • 3 szál petrezselyem
    • 6 kisebb szem krumpli
    • 2 kis doboz fehérbab konzerv
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet bors
    • 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 1 ek házi darált paprika

    Rántáshoz:

    • 2 ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika

    Elkészítése:

    A füstölt csülköt apró kockára vágjuk és kb. 1,5 liter vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt közel puhára főzzük. A megtisztított lapockát apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.

    Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk és kevés olajon üvegesre párolunk, majd a lapockát fehéredésig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a csülköt a főzőlevével együtt (kb. 1 liter lett), majd felöntjük még 2-2,5 liter vízzel és fedő alatt tovább főzzük. Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselymet vékony karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.

    A konzerv babot átmossuk és hagyjuk lecsepegni. A levest ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel(leveskockával), darált paprikával. Ha már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet. Elkészítjük a rántást. Két evőkanálnyi olajjal csomómentesre keverünk két evőkanál lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.

    A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, majd jól elkeverjük. A leves meleg levéből kanalanként hozzáadva felhígítjuk, közben kavargatva, hogy sima, csomómentes rántást kapjunk. Ha már majdnem puha a répa és a zöldség, hozzáadjuk a krumplit is.

    Hagyjuk felfőni és beleszórjuk a lecsepegett babot, majd felöntjük a rántással. Felfő és melegen, friss kenyérrel kínáljuk.

    Tipp:

    Egy nagyon tartalmas és finom leves lett belőle. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de nagyon finom.
    Ha szárazbabot használunk, akkor azt előző este érdemes forró vízbe áztatni és a hússal együtt a leveshez adni, mert lassabban puhul meg, mint az előfőzött, konzerv változat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá