Fehérbableves füstölt csülökkel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Fehérbableves füstölt csülökkel

Hozzávalók:

  • 30 dkg füstölt csülök
  • 40 dkg sertéslapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 6 kisebb szem krumpli
  • 2 kis doboz fehérbab konzerv
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 1 ek házi darált paprika

Rántáshoz:

  • 2 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tk őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A füstölt csülköt apró kockára vágjuk és kb. 1,5 liter vízben fedő alatt kb. 1 óra alatt közel puhára főzzük. A megtisztított lapockát apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.

Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk és kevés olajon üvegesre párolunk, majd a lapockát fehéredésig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a csülköt a főzőlevével együtt (kb. 1 liter lett), majd felöntjük még 2-2,5 liter vízzel és fedő alatt tovább főzzük. Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselymet vékony karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.

A konzerv babot átmossuk és hagyjuk lecsepegni. A levest ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel(leveskockával), darált paprikával. Ha már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet. Elkészítjük a rántást. Két evőkanálnyi olajjal csomómentesre keverünk két evőkanál lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.

A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, majd jól elkeverjük. A leves meleg levéből kanalanként hozzáadva felhígítjuk, közben kavargatva, hogy sima, csomómentes rántást kapjunk. Ha már majdnem puha a répa és a zöldség, hozzáadjuk a krumplit is.

Hagyjuk felfőni és beleszórjuk a lecsepegett babot, majd felöntjük a rántással. Felfő és melegen, friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

Egy nagyon tartalmas és finom leves lett belőle. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de nagyon finom.
Ha szárazbabot használunk, akkor azt előző este érdemes forró vízbe áztatni és a hússal együtt a leveshez adni, mert lassabban puhul meg, mint az előfőzött, konzerv változat.