Egyszerű kaporleves pirított kenyérkockákkal recept
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 4 púpos ek liszt
- 0,5 kk só
- 1 l húsleves alaplé (esetleg 1 l víz+1 leveskocka)
- 1 nagy csokor friss kapor
- 2 dl tejszín
- 1 púpos ek cukor
- 1 ek ételecet (20%)
- 4 szelet kenyér
Elkészítése:
A kenyereket apró kockára vágjuk és 200 fokos sütőben szép barnára pirítjuk.
A megmosott, lecsepegtetett kaprot apróra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, majd két púpos evőkanál liszttel simára keverjük.
Mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
Felengedjük az alap lével (esetleg vízzel és leveskockát adunk hozzá, ízesítjük sóval.
Beleszórjuk a kaprot és hagyjuk felfőni.
Közben a tejszínt simára keverjük 2 evőkanál liszttel. A levesből mert pár evőkanál meleg lével felhígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk) és folyamatos kevergetés mellett a levesbe csorgatjuk.
Hagyjuk besűrűsödni. Cukorral és ecettel ízesítjük.
Melegen a kenyérkockákkal kínáljuk.
Tipp:
Még sohasem készítettem kaporlevest, de annyi zsenge kapor van még a kertben, hogy igyekszem minél több finomságot készíteni belőle. Tavaly a kapormártás nagyon ízlett és így nyugodt szívvel vágtam bele a leves elkészítésébe. Roppant egyszerű és nem is kell hozzá sok alapanyag. Pirított kenyérkockákkal az igazi.
Természetesen a cukor és az ecet mennyisége ízlés szerint változtatható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

