Egyszerű kaporleves pirított kenyérkockákkal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Egyszerű kaporleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 4 púpos ek liszt
  • 0,5 kk só
  • 1 l húsleves alaplé (esetleg 1 l víz+1 leveskocka)
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 2 dl tejszín
  • 1 púpos ek cukor
  • 1 ek ételecet (20%)
  • 4 szelet kenyér

Elkészítése:

A kenyereket apró kockára vágjuk és 200 fokos sütőben szép barnára pirítjuk.

A megmosott, lecsepegtetett kaprot apróra vágjuk.

A vajat megolvasztjuk, majd két púpos evőkanál liszttel simára keverjük.

Mérsékelt lángon világosra pirítjuk.

Felengedjük az alap lével (esetleg vízzel és leveskockát adunk hozzá, ízesítjük sóval.

Beleszórjuk a kaprot és hagyjuk felfőni.

Közben a tejszínt simára keverjük 2 evőkanál liszttel. A levesből mert pár evőkanál meleg lével felhígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk) és folyamatos kevergetés mellett a levesbe csorgatjuk.

Hagyjuk besűrűsödni. Cukorral és ecettel ízesítjük.

Melegen a kenyérkockákkal kínáljuk.

Tipp:

Még sohasem készítettem kaporlevest, de annyi zsenge kapor van még a kertben, hogy igyekszem minél több finomságot készíteni belőle. Tavaly a kapormártás nagyon ízlett és így nyugodt szívvel vágtam bele a leves elkészítésébe. Roppant egyszerű és nem is kell hozzá sok alapanyag. Pirított kenyérkockákkal az igazi.
Természetesen a cukor és az ecet mennyisége ízlés szerint változtatható.