Céklakrémleves recept
Hozzávalók:
- 4 cékla (80 dkg)
- 1 birsalma
- 1 kk őrölt édeskömény
- 1 kk morzsolt zsálya
- 1 póréhagyma
- 1 alma
- 1 krumpli
- 5 dkg vaj
- 2-3 db babérlevél
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1 ek ételízesítő
- cayenne bors (elhagyható)
- méz
- citromlé
- só
- tejszín, vagy tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
A megmosott céklát és birsalmát félbevágjuk, és a vágás felületen megszórjuk édesköménnyel és zsályával. Összeillesztjük, alufóliába csomagoljuk, tepsibe helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Egy fazékban a vajon megdinszteljük a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és almát.
Meghintjük szerecsendióval, és pár percig pároljuk. Felöntjük 1 l vízzel, beletesszük a babérlevelet, az ételízesítőt, ha szükséges még sózzuk, és lefedve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
A megsült céklát és birsalmát kicsomagoljuk, hagyjuk kihűlni. A a céklának a héját, a birsnek a magházát eltávolítjuk, majd a leveshez adjuk.
Kivesszük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Ha szükséges sózzuk, megszórjuk cayenne borssal.
Méz és citromlé hozzáadásával még fokozható az ízélmény, de egy kanálnyi tejföl, vagy tejszín sem árt neki.
A céklakrémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 3 g