Hozzávalók:
Elkészítése:
A megmosott céklát és birsalmát félbevágjuk, és a vágás felületen megszórjuk édesköménnyel és zsályával. Összeillesztjük, alufóliába csomagoljuk, tepsibe helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Egy fazékban a vajon megdinszteljük a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és almát.
Meghintjük szerecsendióval, és pár percig pároljuk. Felöntjük 1 l vízzel, beletesszük a babérlevelet, az ételízesítőt, ha szükséges még sózzuk, és lefedve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
A megsült céklát és birsalmát kicsomagoljuk, hagyjuk kihűlni. A a céklának a héját, a birsnek a magházát eltávolítjuk, majd a leveshez adjuk.
Kivesszük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Ha szükséges sózzuk, megszórjuk cayenne borssal.
Méz és citromlé hozzáadásával még fokozható az ízélmény, de egy kanálnyi tejföl, vagy tejszín sem árt neki.