Céklakrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 4 cékla (80 dkg)
  • 1 birsalma
  • 1 kk őrölt édeskömény
  • 1 kk morzsolt zsálya
  • 1 póréhagyma
  • 1 alma
  • 1 krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 ek ételízesítő
  • cayenne bors (elhagyható)
  • méz
  • citromlé
  • tejszín, vagy tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

A megmosott céklát és birsalmát félbevágjuk, és a vágás felületen megszórjuk édesköménnyel és zsályával. Összeillesztjük, alufóliába csomagoljuk, tepsibe helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.

Egy fazékban a vajon megdinszteljük a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és almát.

Meghintjük szerecsendióval, és pár percig pároljuk. Felöntjük 1 l vízzel, beletesszük a babérlevelet, az ételízesítőt, ha szükséges még sózzuk, és lefedve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.

A megsült céklát és birsalmát kicsomagoljuk, hagyjuk kihűlni. A a céklának a héját, a birsnek a magházát eltávolítjuk, majd a leveshez adjuk.

Kivesszük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Ha szükséges sózzuk, megszórjuk cayenne borssal.

Méz és citromlé hozzáadásával még fokozható az ízélmény, de egy kanálnyi tejföl, vagy tejszín sem árt neki.