Babgulyás füstölt csülökkel recept
Hozzávalók:
- 25 dkg tarka bab
- fél kg marha lábszár (esetleg sertés lapocka)
- 1 kisebb füstölt csülök
- 2 sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- piros arany
- gulyáskrém
Elkészítése:
Előző nap a babot többször átmosom, majd hideg vízben beáztatom. A babgulyást mindig kuktában főzőm. A hagymát , a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot apróra vágom és kevés zsiradékon (én általában libazsírt használok) átforgatom, – de nem pirítom!- és ráteszem a kockára vágott marha, vagy sertés húst.
A csülök húsos részéből néhány szép szeletet levágok, ez nagyon jó nyersen, lila hagymával, friss kenyérrel vagy kicsit átsütve, tükörtojással majd egy önálló ételként , a többit kockára vágom és a húshoz teszem. Lefedem és közepes lángom addig párolom, amíg a saját levét el nem főtte. Közben néhányszor megkavarom. Ha már rövid a leve, megszórom két fakanálnyi piros paprikával, kevés törött borssal, teszek hozzá egy-egy evőkanálnyi Piros Aranyat és Gulyás krémét. Ha szeretjük az erőset, használhatjuk ezeknek a „csípős” változatát.
Jól összekavarom, hozzá öntöm a babot – az áztató lével együtt – beleteszem a csülök csontját is és felöntöm annyi meleg vízzel, amennyi levest akarok. A füstölt hús miatt csak a végén sózom – ha kell -, mert elég sok só fő ki belőle, így hamar el lehet sózni! A kuktát lefedem, forrástól számított 1 órán át főzöm.
Ha nincs kuktánk, a főzési ideje kb. 2 óra.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »

