Hozzávalók:
Elkészítése:
Előző nap a babot többször átmosom, majd hideg vízben beáztatom. A babgulyást mindig kuktában főzőm. A hagymát , a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot apróra vágom és kevés zsiradékon (én általában libazsírt használok) átforgatom, – de nem pirítom!- és ráteszem a kockára vágott marha, vagy sertés húst.
A csülök húsos részéből néhány szép szeletet levágok, ez nagyon jó nyersen, lila hagymával, friss kenyérrel vagy kicsit átsütve, tükörtojással majd egy önálló ételként , a többit kockára vágom és a húshoz teszem. Lefedem és közepes lángom addig párolom, amíg a saját levét el nem főtte. Közben néhányszor megkavarom. Ha már rövid a leve, megszórom két fakanálnyi piros paprikával, kevés törött borssal, teszek hozzá egy-egy evőkanálnyi Piros Aranyat és Gulyás krémét. Ha szeretjük az erőset, használhatjuk ezeknek a „csípős” változatát.
Jól összekavarom, hozzá öntöm a babot – az áztató lével együtt – beleteszem a csülök csontját is és felöntöm annyi meleg vízzel, amennyi levest akarok. A füstölt hús miatt csak a végén sózom – ha kell -, mert elég sok só fő ki belőle, így hamar el lehet sózni! A kuktát lefedem, forrástól számított 1 órán át főzöm.
Ha nincs kuktánk, a főzési ideje kb. 2 óra.