Babgulyás bográcsban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg tarkabab
- 1 közepes füstölt csülök (kb. 1 kg)
- 1 pár füstölt kolbász (400 g enyhén csípős)
- 1 kg sertés lapocka
- 2 db nagyobb paradicsom
- 3 db zöldpaprika
- 1 csomag leveszöldség (répa, petrezselyem)
- 1 karalábé
- 2 csomag csipetke (2 x 200 g)
- 1 doboz tejföl (450 g)
- őrölt pirospaprika
- 4 fej vöröshagyma
- néhány babérlevél
- 1 db csípős zöldpaprika
- kevés almaecet
- liszt a habaráshoz
- só
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 lestyán levél
- néhány szál csombor (borsikafű)
Elkészítése:
A csülköt és a babot átöblítem, majd éjszakára külön-külön edényben beáztatom. A bab majd háromszorosára dagad, tehát bő vízben áztassuk.
A répát, a petrezselyem gyökeret karikára, a karalábét hasábokra vágom. A hagymát nagyon apróra kockázom, a fokhagymát kés lapjával megnyomom, majd azt is felaprítom. A lapockát felkockázom.
A beáztatott, leszűrt babot felöntöm bőven friss vízzel, és 3 kanál sót teszek hozzá. Alágyújtok a bográcsnak. Két kanál almaecetet, néhány babérlevelet teszek bele. Hozzáteszem a beáztatott csülköt is középen bevágva, és az apróra vágott hagyma, a szétnyomott fokhagyma egy része is belekerül.
A petrezselyemzöld, 1 levél lestyán, és 2 szál csombor (borsikafű) is megy a lébe. Ezeket a végén kiveszem.
Felforralom. Egy kis idő után hozzáadom a kockázott húst is. Megkóstolom, ha szükséges fűszerezem. Addig főzöm, míg a csülök leválik a csontról. Mikor ez megtörtént, a csülköt kiemelem, és hagyom kihűlni.
Az apróra vágott paradicsomot, paprikát is hozzáadom, valamint a karikázott répát, petrezselyem gyökeret, és a karalábét is.
A csípős, hegyes paprikát csak megvágom, és egészbe kerül a bográcsba.
Közben felkockázom a már megfőtt csülköt, és a kolbászt is felkarikázom. Ezeket is beleteszem, valamint a kész csipetkét is, és mikor úgy érzem minden megfőtt, a léből keveset kiveszek, 2 kanál tejföllel, 1 púpos kanál liszttel, 1 kanál őrölt pirospaprikával csomómentesre keverem, és behabarom vele a gulyást.