Algyői filézett ponty halászlé recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva
- 0,5 kg halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
- 20 dkg ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 cseresznyepaprika ízlés szerint
- 1 ek sertészsír
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só
Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez.
A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük (ott van benne a legtöbb Y szálka). A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható).
Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk (a szálkák szinte feloldódnak a sóban).
Ezalatt a bográcsban zsíron enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával a hal csontos részeit, a fejét és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk.
A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van). Rászórjuk a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felforraljuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.
A zsírt semmiképp ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!
A algyői filézett ponty halászlé kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 3 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »