Algyői filézett ponty halászlé recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva
- 0,5 kg halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
- 20 dkg ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 cseresznyepaprika ízlés szerint
- 1 ek sertészsír
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só
Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez.
A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük (ott van benne a legtöbb Y szálka). A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható).
Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk (a szálkák szinte feloldódnak a sóban).
Ezalatt a bográcsban zsíron enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával a hal csontos részeit, a fejét és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk.
A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van). Rászórjuk a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felforraljuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.
A zsírt semmiképp ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!
A algyői filézett ponty halászlé kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 3 g