Algyői filézett ponty halászlé recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva
- 0,5 kg halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
- 20 dkg ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 cseresznyepaprika ízlés szerint
- 1 ek sertészsír
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só
Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez.
A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük (ott van benne a legtöbb Y szálka). A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható).
Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk (a szálkák szinte feloldódnak a sóban).
Ezalatt a bográcsban zsíron enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával a hal csontos részeit, a fejét és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk.
A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van). Rászórjuk a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felforraljuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.
A zsírt semmiképp ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!
A algyői filézett ponty halászlé kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 3 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »