Mackó kekszek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 16 kekszhez:
Tészta:
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 23 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
Dekoráció:
- 3 ek porcukor
- 1/2 tk kakaópor
- néhány csepp víz vagy tej
- maroknyi csokoládé chips
Elkészítése:
Keverjük habosra a vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és a vaníliát, keverjük össze, majd szitáljuk hozzá a lisztet is.
Osszuk két egyenlő részre, az egyikhez adjuk hozzá a kakaóport. Mindkét tésztát lefedve pihentessük fél óráig a hűtőszekrényben. Fontos, hogy tészta hideg maradjon a feldolgozás során. Így ha lassan dolgozunk, előfordulhat, hogy közben is ajánlott visszahűteni!
A tésztákat folpack vagy zsírpapír között nyújtsuk ki 25x25cm-es lappá. 6 és 3 cm-es pogácsa kiszúróval vágjuk ki a tésztákból a fejet, a pofát, és a füleket (félbevágott kisebb körökből). Alakítsuk ki kontrasztosan a maci fejeket.
Süssük 180 fokos, nem előmelegített sütőben 10-12 percig, figyeljünk rájuk, ne süljenek barnára!
Dekoráció: 2 evőkanál porcukorhoz lassan csepegtessünk hozzá néhány csepp tejet vagy vizet folyamatos keverés közben, egészen addig, amíg sima és sűrű mázat kapunk. Külön tálban keverjük össze a maradék porcukrot a kakaóporral és ebből is keverjünk víz vagy tej hozzáadagolásával mázat. A fehér és barna mázakból rajzoljuk meg a rácson kihűlt mackó fejek szemét, orrát, száját.
Hagyjuk állni, amíg a máz teljesen megszárad, lezárt dobozban tároljuk.
Tipp:
Én két adagot szoktam és úgy az egyik adagba a kakaót tenni, mert így vastagabbra lehet nyújtani úgy finomabb.