Mackó kekszek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 16 kekszhez:
Tészta:

  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 23 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor

Dekoráció:

  • 3 ek porcukor
  • 1/2 tk kakaópor
  • néhány csepp víz vagy tej
  • maroknyi csokoládé chips

Elkészítése:

Keverjük habosra a vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és a vaníliát, keverjük össze, majd szitáljuk hozzá a lisztet is.

Osszuk két egyenlő részre, az egyikhez adjuk hozzá a kakaóport. Mindkét tésztát lefedve pihentessük fél óráig a hűtőszekrényben. Fontos, hogy tészta hideg maradjon a feldolgozás során. Így ha lassan dolgozunk, előfordulhat, hogy közben is ajánlott visszahűteni!

A tésztákat folpack vagy zsírpapír között nyújtsuk ki 25x25cm-es lappá. 6 és 3 cm-es pogácsa kiszúróval vágjuk ki a tésztákból a fejet, a pofát, és a füleket (félbevágott kisebb körökből). Alakítsuk ki kontrasztosan a maci fejeket.

Süssük 180 fokos, nem előmelegített sütőben 10-12 percig, figyeljünk rájuk, ne süljenek barnára!

Dekoráció: 2 evőkanál porcukorhoz lassan csepegtessünk hozzá néhány csepp tejet vagy vizet folyamatos keverés közben, egészen addig, amíg sima és sűrű mázat kapunk. Külön tálban keverjük össze a maradék porcukrot a kakaóporral és ebből is keverjünk víz vagy tej hozzáadagolásával mázat. A fehér és barna mázakból rajzoljuk meg a rácson kihűlt mackó fejek szemét, orrát, száját.

Hagyjuk állni, amíg a máz teljesen megszárad, lezárt dobozban tároljuk.

Tipp:

Én két adagot szoktam és úgy az egyik adagba a kakaót tenni, mert így vastagabbra lehet nyújtani úgy finomabb.