Kígyórétes recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk. Közben a puha margarint kikeverjük a cukorral, a 2 tojással, majd a zsírral. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, csipetnyi sót, és végül a lisztet. Puha, jól gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk. 4 egyenlő részre osztjuk. Nyújtsuk ki jó vékony, téglalap alakúra.
A tészta egyik felét megszórtam búzadarával, ráhalmoztam a tölteléket, ezt is megszórtam egy kevés búzadarával (csak épphogy meghintjük), a tészta másik felét ráhajtottam a töltelékre, összecsíptem, aláhajtottam, áttettem a sütőpapírral bélelt tepsire (vagy már eleve azon is dolgozhatunk), és éles késsel bevagdostam keresztben néhány helyen.
A tölteléket mindenki saját íze szerint variálhatja. Az almát lereszeltem, cukroztam, fahéjjal megszórtam, majd kinyomkodva a levét, rátettem a tésztára. A sárgabarackot apróra vágtam, szintén cukor + fahéj került rá. A meggy befőtt volt, csupán lecsepegtettem, de ha nem elég édes, ezt is cukrozzuk + fahéj.
A réteseket lekenjük tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. (Légkeverés 180 fok). Porcukorral meghintve tálaljuk.