Szabolcsi dödölle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- kb. 12 ek liszt
- 20 dkg zsír, vagy olaj
- 3 fej hagyma
- tálaláshoz tejföl
Elkészítése:
A krumplit annyi sós vízben teszem fel főni, amennyi éppen csak ellepi. Közben a hagymát apróra vágom és olajban megpirítom.
Ha a krumpli megfőtt nem szűröm le, hanem összetöröm a főzővízben. Hozzá kevertem a lisztet. Először kevesebbet, majd annyit, amennyit felvesz, hogy sűrű krumplipüré állagú legyen. Pár percig kevergetve főzöm.
Olyan sűrű lesz, hogy a fakanál megáll benne. Ha túl sok a víz, akkor a dödöllének lisztesebb íze van, ha alig lepi el, akkor inkább krumplipürésebb.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozok a hagymás olajjal, majd olajos kanállal nagy galuskákat szaggatok a krumplis masszából.
Végül elosztom a tetején a hagymát és sütőben átsütjük.
Tipp:
Szaftos hús mellé tálaljuk. Önnálóan is laktató étel. Tejföllel is kínálhatjuk. Pirospaprikával is megszórhatjuk.