Szabolcsi dödölle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • kb. 12 ek liszt
  • 20 dkg zsír, vagy olaj
  • 3 fej hagyma
  • tálaláshoz tejföl

Elkészítése:

A krumplit annyi sós vízben teszem fel főni, amennyi éppen csak ellepi. Közben a hagymát apróra vágom és olajban megpirítom.

Ha a krumpli megfőtt nem szűröm le, hanem összetöröm a főzővízben. Hozzá kevertem a lisztet. Először kevesebbet, majd annyit, amennyit felvesz, hogy sűrű krumplipüré állagú legyen. Pár percig kevergetve főzöm.

Olyan sűrű lesz, hogy a fakanál megáll benne. Ha túl sok a víz, akkor a dödöllének lisztesebb íze van, ha alig lepi el, akkor inkább krumplipürésebb.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozok a hagymás olajjal, majd olajos kanállal nagy galuskákat szaggatok a krumplis masszából.

Végül elosztom a tetején a hagymát és sütőben átsütjük.

Tipp:

Szaftos hús mellé tálaljuk. Önnálóan is laktató étel. Tejföllel is kínálhatjuk. Pirospaprikával is megszórhatjuk.